RESTAURATIEPROJECT HAZEWIND ACTUEEL

[5 mei 2015] Achter de coulissen is Atlas Copco compressor uiteengehaald, details hier in fotoalbum

En vandaag werd er gesleuteld aan de dieselmotor, ter plaatse in Hazewind. Afbeelding op www.twitter.com/aaenhunzemolens

[31 maart 2015] Vandaag vond de officiële overhandiging van de cheque van Euro 10.000,-- door de Rabobank plaats. Molenaar Nico van den Broek nam deze in ontvangst; op onderstaande foto ziet u een aantal zeer tevreden molenaars van Molen Hazewind. Het project komt inmiddels op stoom!

Lees meer...

RESTAURATIE PROJECT MECHANISATIE HAZEWIND

De molenaars en mio's van Hazewind, samen met een aantal technische vrijwilligers zijn momenteel bezig met een restauratieproject van de mechanisatie in de molen van Gieten. Verschillende fondsen zijn aangeschreven, en o.a. uit Rabofonds zijn bedragen ter beschikking gesteld. 

Ooit begon het met deelname aan de Nationale Molenprijs. Hier vindt u de plannen: PDF Restauratieproject.

 Een kijkje bij de groep technische vrijwilligers krijgt u via "Schier" van RTV Drenthe; filmpje op youtube.

KRIEGERTIES - HAZEWIND

2015- 21 februari 

Momenteel staat het machinehuis van molen Hazewind behoorlijk op zijn kop. De elektromotor heeft de molen verlaten om te worden gerestaureerd, wanden worden verzet, zolders worden voorzien van..

Lees meer...

MOLENPAD GIETEN KRIJGT BEUKENHAAG #NLDOET

Vrijdag 20 maart 2015 werd - in het kader van NLDoet - door een aantal vrijwilligers een beukenhaag geplant. Vóor de kap van de bomen tussen de molen en de Eexterweg, eind 2014, moest een deel van terreinafscheiding langs het zogenaamde Molenpad worden verwijderd.
Deze afscheiding bestond uit gedateerde en verweerde houten hekjes, schuttingdelen en een ligusterhaag die niet ongeschonden verwijderd kon worden. 
Om de toegang tot de molen vanaf de Eexterweg een meer open karakter te geven, werd het plan opgevat om als afscheiding een beukenhaag te plaatsen. Bij navraag bleek dat hier in het verleden óók een beukenhaag heeft gestaan, die destijds de erfscheiding van het pad, eigendom van de Gieter Boermarke, markeerde. Een restant van het origineel is nog tussen de tuinen te vinden.
 
Van het Oranjefonds ontvingen de molenaars in het kader van NLDoet een financiële bijdrage van € 400,= voor deze actie. Op donderdag werd gestart met het uitgraven van de gleuf waarin de 400 beukenplantjes geplant moesten worden. Een hele opgave, want de grond was doorspekt met puin.
Vrijdagochtend werd met een groepje van 7 vrijwilligers om 08.00 uur gestart met met het aanplanten van de nieuwe beukenhaag.
Om 15.00 uur werd de laatste plant in de grond gezet; 80 meter beukenhaag en 20 meter liguster was geplant. Moe, maar voldaan konden de vrijwilligers terugzien op een nuttige dag. Voor zowel molen, aanwonenden alsook de eigenaren van de percelen is het een verbetering van het aanzicht!
 BEUKENHAAG MOLENPAD 2015

Naar foto's NL DOET MOLENPAD
 Als alle haagbeukjes goed aanslaan, zal over 2 à 3 jaar een prachtige, historisch verantwoorde beukenhaag de toegang tot de molen sieren!
 

[19-3-2015] Dinsdagmiddag was RTV Drenthe op bezoek bij Molen Hazewind. Nico werd geinterviewd voor het programma "Anouk in de Middag". Onderwerp: NLDoet.  

Helaas, helaas ... het interview leverde geen nieuwe vrijwilligers op voor het project #beukenhaag Molenpad.

Foto's: http://www.mijnalbum.nl/Album=JHQDLXKT (externe link)

Nieuwe zeilen voor Hazewind

De restauratieslag van molen Hazewind is nog niet afgerond: er wordt hard gewerkt aan de antieke motoren, de aansluiting en afbouw van keuken en toilet en alle andere voorkomende zaken. Na 23 jaar gebruik bleken de zeilen ook bijna het loodje te leggen. Heel onhandig voor iedere molen, maar voor een instructiemolen waar veel moet worden op- en afgezeild nog meer!

Tijdens het molenaarsoverleg op 26 januari met de gemeente Aa en Hunze werd het probleem voorgelegd en vandaag (de 28e) kregen we groen licht van de gemeente. De bestelling is geplaatst en zeilenmaker Sipke Koning kan aan de slag. 

Zet u het in de agenda? Koningsdag 2016 feestelijke heropening van molen Hazewind met de wind in de nieuwe zeilen! 

Joomla templates by a4joomla