MOLEN HAZEWIND GEZIEN VANAF KERKTOREN 2015

Van Pieter Venema ontvingen we deze foto van Molen Hazewind in Gieten. De foto werd gemaakt vanuit een hoogwerker bij het hoogste punt van de kerktoren in Gieten. 

Duidelijk is o.a. te zien dat het rietdek vernieuwd moet worden: dat gebeurt nog in 2015. Aan het eind van de bouwvak wordt er een begin mee gemaakt. Het huidige rietdek werd in 1949 aangebracht. 

 Hazewind vanaf kerktoren

HISTORIE HAZEWIND

De stellingmolen (toen nog naamloos) werd in 1833 op de es van Gieten gebouwd. Het is een achtkante molen: een koren- en pelmolen.

lees meer...

MULDERS SINDS 1833

Ter gelegenheid van het 180 jarig bestaan van Molen Hazewind hebben we een voorlopige inventarisatie van eigenaren/molenaars/molenaarsknechten gemaakt. De lijst is niet uitputtend, behoeft nog aanvulling. 

Bronnen bij samensteller bekend, hier niet gepubliceerd. Aanvullingen welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Molen in eigendom van familie Homan 1833-1947

lees meer...

1846 BRAND AAN DE BRINK

30 juli 1849 was voor de eigenaar van de molen, Bernier Lukas Homan, een zwarte dag: zijn boerderij aan de Brink van Gieten ging in vlammen op. Oorzaak was hooibroei. In de schuur van de boerderij bevonden zich "70 voeren hooi, 20 voeren ongedorste rogge, enige oude gedorste rogge". Deze voorraad, gevoegd bij het rieten dak was voldoende om de boerderij in lichterlaaie te zetten! 

Het was onmogelijk om de boerderij te redden en ook het belendende huis van rijksontvanger Lamberts raakte door het verwaaiende brandende riet in brand.

Lees meer...

Joomla templates by a4joomla