LEVENDE BEELDEN ROLDE 13 AUGUSTUS 2017

In het centrum van Rolde waren zondag 13 augustus LEVENDE BEELDEN te bewonderen. Meer informatie op www.beeldschoonrolde.nl

De molen was open voor bezoek en ontving maar liefst 500 bezoekers!

Onze complete voorraad pannenkoekmeel was aan het eind van de dag uitverkocht, misschien wel vanwege dit recept: POFFERT! ;-)

 

https://www.assercourant.nl/achtergrond/505027/in-beeld-beeldschoon-rolde.html

POFFERT

2017 08 12 21.12.15

Poffert (Povvert)

Nodig: 1 mixer met deeghaken, een mengkom, poffertvorm 2 liter met deksel (soort tulbandvorm), grote pan.
Ingrediënten voor een 2-liter vorm:
400 gram Aa en Hunze Molens pannenkoekmeel
12 gram bakpoeder
2 eieren
3 deciliter melk
4 eetlepels boter
150 gram krenten
150 gram rozijnen
2 eetlepels suiker
2 eetlepels citroenrasp
2 theelepels zout

Eventueel kunt u kaneel of andere specerijen toevoegen, een kwestie van persoonlijke smaak.

Zet een grote pan met voldoende water op het vuur. Daarin wordt straks de gesloten poffert-vorm geplaatst.
Was de rozijnen en krenten. Doe het pannenkoekmeel met de 12 gram bakpoeder in de mengkom en meng het door elkaar. Wanneer het goed gemengd is, voeg één voor één de eieren toe en vervolgens de melk. Dit mengsel goed kneden.
Als het deeg goed gemengd is, de rest van de ingrediënten toevoegen: de krenten en rozijnen, de suiker, de boter, het zout en de citroenrasp (en eventueel nog specerijen).
Het geheel goed kneden.
De poffertvorm invetten en bestrooien met een beetje meel.
Als het water inmiddels heet is, de poffertvorm in de pan plaatsen. Het water weer aan de kook brengen en de poffert in circa 1,5 à 2 uur gaar laten koken. TUssentijds eventueel wat water aan de pan toevoegen: het water moet net onder de dekselrand van de poffertvorm blijven.
Na de kooktijd de poffertvorm uit de pan nemen en -na een klein poosje afkoelen- op een rooster storten.
Snij de poffert in plakken. Deel uit en eet smakelijk!

Een sausje bij de poffert is ook traditioneel lekker! Verhit hiervoor 1,5 eetlepel boter, meng het met 15 gram bloem, voeg vervolgens 2 deciliter melk toe. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en meng dan 100 gram suikerstroop door de saus en blijf nog even roeren.

PERSBERICHT MOLENDAG

P E R S B E R I C H T

Gieten, 14 mei 2017

Afgelopen zaterdag, Nationale Molendag, was er weer volop activiteit in en bij de vier molens die de gemeente Aa en Hunze rijk is. In Rolde werden rondleidingen gegeven, evenals bij de Eendracht in Gieterveen, waar daarnaast ook zendamateurs actief waren. Molen De Juffer in Gasselternijveen kon wegens een technisch mankement helaas niet draaien. In Gieten was Molen Hazewind het middelpunt van acties voor de SamenLoop voor Hoop die op 17 juni wordt gehouden in Gieten. Popkoor Session gaf enkele optredens en leden van het koor verkochten pannenkoeken en koffie. In de voet van de molen hield Mulders Boekenkist een boekenmarkt. In totaal werd op deze molendag Euro 275,-- opgebracht voor de Samenloop voor Hoop. Op de foto overhandigt molenaar Nico van den Broek de opbrengst van de boekenverkoop aan Karla Fidder van Popkoor Session.

Meer informatie over de molens op www.aaenhunzemolens.nl; over het popkoor op www.popkoorsession.nl en over de SamenLoop op www.samenloopvoorhoop.nl/gieten

Op de foto, van links naar rechts: Nico van den Broek (molenaar Hazewind), Heidy Vedder, Marijan Kremer en Karla Fidder (optreedcommissie van Popkoor Session). Achtergrond: het machinehuis en de voet van molen Hazewind.

 

Persbericht Molendag 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot voor de redactie:

Molen Hazewind in Gieten is een monument uit 1833. De korenmolen beschikt over een machinehuis met daarin een ruwe oliemotor en een elektrodynamo. De molen wordt onder andere gebruikt als instructiemolen voor aspirantmolenaars. De eerste verdieping van de molen wordt gebruikt voor verkoop van ingebrachte boeken.

De molen is elke zaterdag open voor bezoek. Entree: gratis. Locatie: Naweg, 9461 BL Gieten.

Mulders Boekenkist is elke zaterdag middag open.

Popkoor Session is opgericht in 1997 en is een vierstemmig koor (sopranen, alten, tenoren en bassen). Het koor zingt popmuziek van de jaren zestig tot heden en wordt daarbij begeleid door een pianist. Elke maandagavond repeteert het koor in de Bethlehemkerk in Gieten.

SamenLoop voor Hoop is een evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen: tijdens een 24-uurs wandelestafette is er met lotgenoten aandacht voor kanker en wordt het leven gevierd. Deelnemers zamelen geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

GESLAAGD!

10 mei 2017: Twee kersverse molenaars, opgeleid op Hazewind, hebben hun diploma behaald! Gisteren is Karst Kuiper geslaagd en vandaag Marian Fien; ze zijn vanaf nu gediplomeerd molenaar, die gaan draaien op hun 'eigen' molens, respectievelijk de Hoop in Sleen en de Zaandplatte in Ruinen. We wensen ze de wind in de zeilen en veel draaiplezier. 

VERNIELINGEN BIJ HAZEWIND

Beste buren en buurtgenoten van Molen Hazewind,
Mogen we jullie vragen een oogje in het zeil te houden? Onlangs werd een van de schijnwerpers die Hazewind zo mooi in het licht zetten, vernield. Waarschijnlijk door stenengooiers....Rond de molen en op de stelling vinden we de laatste tijd grote kiezelstenen.
Het zou toch jammer zijn als er nog meer kapot gemaakt wordt door (jeugdige?) baldadigheid.
Stuur ons een berichtje als u iets ziet, aub. We hebben het ook al bij de politie gemeld.
Alvast bedankt!

OMWENTELINGEN 2016 - SUBSIDIE

De molens in de gemeente Aa en Hunze hebben vorig jaar volop gedraaid. Draaien betekent het behoud van de molens: stilstand betekent letterlijk achteruitgang.

Lees meer...

2016: DE EENDRACHT IN CIJFERS

In 2016 heeft molen De Eendracht 106 keer gedraaid en is evenzo vaak open geweest voor bezoek.

58.000 omwentelingen heeft de teller geregistreerd en dat is de basis voor een provinciale draaipremie*)

De molenaars hebben 6.000 kg koren gemalen.


 *) Motieven voor een draaipremieregeling voor molens zijn dat mankementen bij een draaiende molen sneller worden opgespoord en dat de onderhoudskosten voor de moleneigenaar hierdoor worden verlicht. Bovendien betekent een draaiende molen een verlevendiging van het landschap.


 

WINDVANG EENDRACHT 2017

Een molen kan alleen veilig draaien als hij goede windvang heeft (meer hierover op www.molenbiotoop.nl). In de biotoop rond molen De Eendracht staan hoge bomen die de windvang behoorlijk kunnen belemmeren. De molenaars hebben de gemeente Aa en Hunze daarom verzocht een aantal bomen te kappen. Dat gebeurt niet zomaar: het kappen gebeurt met instemming van buurtbewoners. Ook wordt er voor gezorgd dat het groene karakter van de straat behouden blijft. De kapwerkzaamheden worden waarschijnlijk voor 15 maart 2017 uitgevoerd.


 

HERSTELWERK IN DE EENDRACHT

De Eendracht heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar 'gekregen'. Een aantal kammen brak tijdens het malen. Toen we voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd, kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw.

Lees meer...

Joomla templates by a4joomla