MAAR HOE WORD JE EIGENLIJK MOLENAAR?

 

Op zoek naar een leuke hobby? Interesse in techniek? Vind je het weer interessant? Vind je het leuk om met mensen om te gaan? Ben je ouder dan 16 jaar? Dan zit er in jou een vrijwillig molenaar!

Lees meer...

WERKZAAMHEDEN AAN DE JUFFER GESTART

Grote blijdschap bij de molenaars van De Juffer! Na meer dan een jaar wachten wordt dinsdag 29 mei gestart met de reparatie van de roeden. Als alles goed gaat kan de molen dan binnen een paar weken weer draaien. Voor het dorp Gasselternijveen betekent dat ook dat de molen een actieve rol kan hebben bij het Oostermoerfeest 2018, dat deze plaats eens in de tien jaar aandoet. Extra feestelijk tintje is, dat het Oostermoerfeest dit jaar 150 jaar bestaat. Reken maar dat Molen De Juffer in juli in feesttooi gestoken zal worden! 

Reportages van RTV Drenthe:

dd 18 mei: Nieuwe wieken voor de Juffer

dd 4 mei : Productie nieuwe wieken

dd 28 februari : De Juffer op tijd klaar voor Oostermoer?

dd 16 juni 2017: oplossing: nieuwe wieken

dd 12 mei 2017 : wie betaalt?

Meer informatie over het landelijke probleem met deelbare roeden vindt u hier: Dossier Molenroeden

Meer informatie over het oostermoerfeest: Oostermoer

GEZOCHT: ALGEMEEN VRIJWILLIGER BOEKENVERKOOP

 

 

 

 

 

 

 

 

Wegens vertrek huidige vrijwilliger onstaat er per 1 januari 2019 een vacature voor

vrijwilliger(s) boekenverkoop molen Hazewind 

 

Beschrijving activiteiten/taken

Boeken in ontvangst nemen en sorteren:

(van een enkel boek tot kleine doosjes tot partijen boeken): een paar duizend kilo per jaar, op willekeurige momenten

Boeken rubriceren:

plaatsen op boekenzolder of

plaatsen in online boekwinkeltje of op marktplaats

Bemensing boekenzolder:

ontvangen publiek, geïnteresseerde molenbezoekers doorverwijzen naar molenaars;

verkoop boeken, in de zomerperiode: elke zaterdagmiddag open van 13:00-16:00 uur.;

verkoop op evenementen als molendagen, markten etc., incidenteel

Plaatsen online advertenties, doorlopend, eigen tijdsinvulling, fotografie, tekst:

Mulders Boekenkist op boekwinkeltjes vullen 

op marktplaats.nl;

op bol.com

Verkoop:

op de boekenzolder van Molen Hazewind, zaterdagmiddag 13 - 16 uur;

via online-bestelling, inclusief verpakking en verzending

Afrekening:

boekhouding wordt doorlopend bijgehouden, terstond opvraagbaar, maar wordt eens per jaar afgerekend met de betreffende goede doelen en onder verslaglegging aan de penningmeester van de Stichting Mulders Aa en Hunze. De stichting is ANBI-geregistreerd.


Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie!

3 AA EN HUNZE MOLENS OPEN TIJDENS NATIONALE MOLENDAG ZATERDAG

De molens in Gieten, Gieterveen en Rolde heten u van harte welkom op zaterdag 12 mei, tijdens de Nationale Molendag! 

In Gieten laat de technische crew de antieke ruwe oliemotor draaien. In het dorp wordt 's middags de Run van Gieten gelopen,  en in verband daarmee is de molen extra lang open: tot 18:00 uur!

In alle molens rondleidingen!

De molen in Gasselternijveen is helaas gesloten om veiligheidsredenen. 

GOED NIEUWS VOOR DE JUFFER GASSELTERNIJVEEN: WIEKEN IN PRODUCTIE

Gemakshalve verwijzen we even door naar het artikel door Serge Vinkenvleugel op RTV Drenthe

Het Oostermoerfeest wordt dit jaar in Gasselternijveen gehouden: we hebben er alle vertrouwen in dat De Juffer dan weer draaien kan!

[Molenaars de Juffer, mei 2018]

EXAMENLOCATIE DE EENDRACHT: ALLE KANDIDATEN GESLAAGD!

Op molen De Eendracht zijn op 24 april drie molenaars-in-opleiding geexamineerd. Alle drie met goed resultaat! Geslaagd zijn Henk van der Veen uit Gieten, Klaas van Ittersum uit Sleen en Abel Middel uit Oude Pekela. De drie moesten in anderhalf uur tijd praktijkoefeningen uitvoeren en ze moesten talloze vragen beantwoorden over de molentechniek en het weer. De examens werden afgenomen door de landelijke examencommissie van de vereniging De Hollandsche Molen. De nieuwe molenaars mogen vanaf nu zelfstandig een molen laten draaien. Henk van der Veen is vanaf nu molenaar op molen Hazewind in Gieten, ook een Aa en Hunze molen. 

Proficiat!

[Herman Durenkamp, 29 april 2018]

NIEUWE ZEILEN VOOR ROLDE

Sinds een paar jaar wordt er op de Molen van Rolde het enige echte Aa en Hunze Molens Pannenkoekmeel verkocht. De netto-opbrengst ervan wordt door de de molenaars gebruikt voor de molen. Mede dankzij de meelverkoop en fooien die we hebben ontvangen konden we twee nieuwe zeilen bestellen. Vandaag werden ze geplaatst door Koning Molenzeilen. Dat was tegelijkertijd ook een heel interessante praktijkles voor onze Mio's (molenaar in opleiding): oude zeilen afhalen en nieuwe zeilen voorhangen. Mio Hero Bruinsma maakte de foto's.

IMG 20180406 WA0003

 

IMG 20180406 WA0004

 

WINDVANG EENDRACHT VERBETERD (2018)

De molenaars in Gieterveen melden goed nieuws: de windvang van molen De Eendracht is eindelijk verbeterd! De gemeente heeft langs De Broek 12 bomen gekapt, om en om uit een groene wand van bomen. Daardoor zijn windgaten ontstaan en dat betekent dat de aan- en afvoer van wind gemakkelijker gaat. Dit gebeurde niet zomaar; in goed overleg met de bewoners van de straat is dit compromis ontstaan. Door deze aanpak bleef het groene karakter van de straat behouden maar werd tegelijkertijd de biotoop voor de molen verbeterd.

DE TC VAN MOLEN HAZEWIND IN @RTVDRENTHE'S 'STRUNEN'

Onze TC (technische crew annex sleutelclub) was hard aan 't werk op die ene, droge herfstdag in Gieten. Even werden zij afgeleid: de makers van Strunen, een tv-programma van RTV Drenthe stapten binnen. Aan presentator Harm Dijkstra legden ze het een en ander over de Ruston Proctor motor uit.

Kijk naar het item via deze link: http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/29/Strunen/aflevering/28242, ongeveer vanaf 8:42 minuten.

 

Joomla templates by a4joomla