NIEUWS

MAAR HOE WORD JE EIGENLIJK MOLENAAR?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Hoofdcategorie: ROOT
Categorie: nieuws van de molens
Geschreven: dinsdag 10 oktober 2017 19:51
Laatst bijgewerkt: donderdag 12 oktober 2017 16:57
Gepubliceerd: dinsdag 10 oktober 2017 19:51
Geschreven door webmaster
Hits: 4541

 

Wie kent ze niet, de Hollandse molens die onmiskenbaar deel zijn van ons landschap. Maar molens maken niet alleen mooie plaatjes. Het zijn enorme, duurzame werktuigen die hun arbeid verrichten dankzij de wind en de molenaar. Die molenaar moet weten hoe de molen reageert, in alle omstandigheden en bij elke weersgesteldheid. Moeilijk? Mwoah. Dat valt best mee. Je moet vooral veel ervaring opdoen. En dat kun je doen tijdens de opleiding voor vrijwillig molenaar. Je bepaalt zelf het tempo, in overleg met je instructeur. Kun je er meerdere dagdelen per week aan besteden? Mooi! Eén dagdeel in de week? Ook mooi! Waar het om gaat is dat je minstens 150 uur op een molen in de praktijk brengt. En dat je daarvan 30 uren draait op een andere molen dan je instructiemolen, bij een andere molenaar. Want een gediplomeerd vrijwillig molenaar moet elke molen kunnen bedienen: van korenmolen tot zaagmolen en poldermolen, van spinnekop tot standerdmolen en stellingmolen.

Naast praktijk is er natuurlijk ook theorie. Er zijn mooie lespakketten die de instructeur met je doorneemt. Je combineert de theorie met de praktijk: dat leert prettig. 

Lijkt je het wat? Kom eens langs op molen Hazewind. De molenaars en leerlingen vertellen je graag meer. Je kunt ook een paar keer meedraaien, voordat je besluit er voor te gáan! Als je als leerling aan de slag gaat, word je lid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars*). 

Molen Hazewind is elke zaterdag open van 10:00 tot 16:00 uur. Je vindt de molenaar(s) op de 3e verdieping. 

 

*) Wat je moet weten over het gilde:
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) verzorgt sinds 1972 de opleiding tot vrijwillig molenaar. Het GVM is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen. Een opleiding tot vrijwillig molenaar duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar. Wie mentaal of fysiek echter niet in staat is om de molen onder alle omstandigheden zelfstandig te bedienen, kan geen examen doen en kan geen gediplomeerd molenaar worden.
0
0
0
s2smodern
powered by social2s