HERSTELWERK IN DE EENDRACHT

De Eendracht heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar 'gekregen'. Een aantal kammen brak tijdens het malen. Toen we voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd, kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft geprobeerd het gietijzer te lassen, maar dat is helaas niet gelukt. Daarom werd besloten een nieuw staakijzer van gietstaal te laten maken. Hiertoe is het het oude ijzer wat opgedikt om vervolgens te dienen als contramal voor het nieuwe ijzer. Dat was nodig, omdat in het gietproces het gietstuk met circa 2% krimpt.

Omdat het maalkoppel toch open lag, hebben we de bolspil uitgenomen om de taatspot te controleren. De binnenpot bleek heel eenvoudig van opbouw: een stalen buisje met losse stalen bodem en voorzien van een brik. Het geheel bleek wel versleten. Zowel de bodem van de binnenpot als de bolspil waren hol uitgesleten (ze horen bol of tenminste vlak te zijn). Bovendien was de brik gebroken. De molenmaker heeft een nieuwe binnenpot met brik in de taatspot aangebracht en de bolspil is opnieuw afgedraaid. We hebben zelf de ophanging en afstelling van het paard verbeterd. Inmiddels maalt het koppel weer naar volle tevredenheid.

Bent u nieuwsgierig naar wat het paard is? Vraag het gerust aan de molenaar tijdens een bezoek aan De Eendracht.

Joomla templates by a4joomla