1846 BRAND AAN DE BRINK

30 juli 1849 was voor de eigenaar van de molen, Bernier Lukas Homan, een zwarte dag: zijn boerderij aan de Brink van Gieten ging in vlammen op. Oorzaak was hooibroei. In de schuur van de boerderij bevonden zich "70 voeren hooi, 20 voeren ongedorste rogge, enige oude gedorste rogge". Deze voorraad, gevoegd bij het rieten dak was voldoende om de boerderij in lichterlaaie te zetten! 

Het was onmogelijk om de boerderij te redden en ook het belendende huis van rijksontvanger Lamberts raakte door het verwaaiende brandende riet in brand.

Uit dat pand werden onmiddellijk de meubels naar buiten gedragen en vervolgens werden de dakspanten naar beneden gehaald en werden de kozijnen, ramen en beschotten uitgebroken. Van dat huis stonden nog de muren en de schuur is behouden gebleven. 

Ook het huis en de schuur van de net benoemde burgemeester van Gasselte en Gieten, Hinderikus Braams, raakte in brand. Deze Braams was ernstig ziek en moest het huis uitgedragen worden. De brand aldaar werd spoedig geblust. De burgemeester van Anloo was als zijn vervanger aanwezig bij de brand. Burgemeester Braams van Gieten, 42 jaar oud, is enige dagen later overleden. 

Terug nu naar Homan's boerderij. Van zijn vee kwam veel om: 50 schapen, 2 jongbeesten (koeien), 11 varkens. Ook al het boerengereedschap ging verloren. Het meubilair werd, weliswaar zwaar gehavend, goeddeels gered. Dit was te danken aan de hulp van inwoners van Eext en Gieten. De opstal was verzekerd via een waarborgfonds, de inboedel niet. 

Er waren echter nog twee personen die slachtoffer werden van de brand: de mulder en de knecht van Homan raakten al hun goed kwijt! De knecht bovendien ook nog eens 300 guldens in contanten. Zij waren niet verzekerd....

 

NB 

De naam van de mulder (molenaar) die in 1849 al zijn goed kwijtraakte is nog onbekend. Tot 1848 was Wolter Sebes van der Molen de molenaar. 

De boerderij van Homan stond op de plaats van huis De Merel. Het buurhuis van burgemeester Braams is nog steeds Hotel Braams. 

 

Bron: Drentsche Courant/www.delpher.nl

Joomla templates by a4joomla