WINDVANG EENDRACHT VERBETERD (2018)

De molenaars in Gieterveen melden goed nieuws: de windvang van molen De Eendracht is eindelijk verbeterd! De gemeente heeft langs De Broek 12 bomen gekapt, om en om uit een groene wand van bomen. Daardoor zijn windgaten ontstaan en dat betekent dat de aan- en afvoer van wind gemakkelijker gaat. Dit gebeurde niet zomaar; in goed overleg met de bewoners van de straat is dit compromis ontstaan. Door deze aanpak bleef het groene karakter van de straat behouden maar werd tegelijkertijd de biotoop voor de molen verbeterd.

WINDVANG EENDRACHT 2017

Een molen kan alleen veilig draaien als hij goede windvang heeft (meer hierover op www.molenbiotoop.nl). In de biotoop rond molen De Eendracht staan hoge bomen die de windvang behoorlijk kunnen belemmeren. De molenaars hebben de gemeente Aa en Hunze daarom verzocht een aantal bomen te kappen. Dat gebeurt niet zomaar: het kappen gebeurt met instemming van buurtbewoners. Ook wordt er voor gezorgd dat het groene karakter van de straat behouden blijft. De kapwerkzaamheden worden waarschijnlijk voor 15 maart 2017 uitgevoerd.


 

HERSTELWERK IN DE EENDRACHT

De Eendracht heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar 'gekregen'. Een aantal kammen brak tijdens het malen. Toen we voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd, kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw.

Lees meer...

REUZEL: DOOR DE MOLEN, VOOR DE MOLEN

Af en toe gaat er reuzel door de molen. De molenaars van korenmolen de Eendracht malen reuzel (dit is buikvet van het varken) met een oude gehaktmolen. Gemengd met wat motorolie gebruiken we reuzel als traditioneel smeervet voor de bovenas (de bovenste as) in de molen. Die bovenas is van gietijzer en draait op twee lagers van Belgisch hardsteen. Elke keer als we de molen laten draaien wordt de bovenas zorgvuldig gesmeerd.

De reuzel komt van varkens die gevoed zijn met meel van koren uit Gieterveen, gemalen op De Eendracht. Een mooie traditie!  

(Herman Durenkamp)

REPARATIE EENDRACHT AFGEROND

staakijzer

In Molen De Eendracht wordt weer wekelijks gemalen met het maalkoppel aan de westkant. Dit maalkoppel onderging recent een grote reparatie. 

De steenspil (ook wel staakijzer, een zware gietijzeren staak van ca. 50 kilo), die de maalsteen aandrijft is vervangen. Het nieuwe exemplaar is van gietstaal. Ook de versleten taatspot (het lager, waar de staak op draait) werd vervangen. De nieuwe pot is, naar voorbeeld van de oude, voorzien van een losse stalen brik.

 

juli 2016 - Afbeelding: het oude staakijzer (steenspil)

Joomla templates by a4joomla