In molen Hazewind verkopen behalve pannenkoekmeel ook griesmeel. Van griesmeel kun je heerlijke pap of pudding maar ook een prima cake: basbousa. 


BASBOUSA

(GEMAKKELIJKE GRIESMEELCAKE)

INGREDIENTEN
1 liter vanillevla (volle, geen halfvolle of magere);
1 pak Aa en Hunze molens griesmeel (500 gram);
4 eieren;
250 ml zonnebloemolie;
250 ml suiker;
2 zakjes vanillesuiker;
2 zakjes bakpoeder
eventueel aroma, bv sinasappel

Bovenstaande hoeveelheden zijn voor een 2 liter ovenschaal/bakblik.

Halveer de hoeveelheden voor b.v. een tulband- of poffertvorm!

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 175-190 graden C (gas 3-4);
Olie, suiker en eieren mixen;
Voeg de vanillesuiker en het bakpoeder toe;
Daarna de vanillevla en vervolgens het griesmeel;
Alle ingrediënten goed doormixen;
Een rechthoekige, diepe ovenschaal invetten en bepoederen met griesmeel of bloem;
Giet het deegmengsel in de ovenschaal;
Bak het ongeveer in één uur gaar en goudbruin;
Laat afkoelen en besmeer met (iets warm gemaakte) abrikozenjam of honing en bestrooi met gemalen cocos (of in een droge koekenpan lichtgeroosterd amandelschaafsel);
Snijd de cake in ruiten of vierkantjes.

Oorspronkelijk recept: bron: smulweb (http://www.smulweb.nl/recepten/1353384/Basboussa-vanille-griesmeelcake)

 

Speculaasbasbousa

Bereiding als boven, voeg twee volle theelepels speculaas- of koekkruiden toe.